Vanille panna cotta met stoofperen saus
Ideaal toetje voor de kerst! Maar mag ook voor alle andere dagen. Lekker romig! Ook mogelijk met rood fruit! Glutenvrij | Lactosevrij | Vegetarisch | Veganistisch
Hoeveelheid 3 personen
Ingredienten
- 500 milliliter slagroom
- 200 gram rood fruit diepvries
- 50 gram suiker
- 4 blaadjes gelatine 2 extra voor de rood fruit versie
- 1 vanillestokje of 1 tl vanille extract
Bereidingswijze
- Doe de slagroom in een pannetje
- Snijd de vanillestokjes door het midden en schraap het vanille merg uit de vanillestokjes en voeg toe aan de slagroom. Doe ook de vanillestokjes in de slagroom. Gebruik je liever vanille extract, voeg dan de vanille extract toe aan de slagroom
- Breng de slagroom bijna aan de kook en laat 15 minuten op laag vuur staan
- Week de gelatine circa 5 minuten in koud water tot deze zacht wordt
- Haal de vanillestokjes uit de room en voeg de suiker toe. Roer tot de suikerkristallen zijn opgelost en haal vervolgens het pannetje van het vuur
- Haal de gelatine uit het water en knijp het uit. Voeg vervolgens de gelatine toe aan het roommengsel en roer tot de gelatine is opgelost.
- Doe de panna cotta in 3 glazen en dek de glazen vervolgens af met vershoudfolie. Zet de glazen in de koelkast en laat minimaal een uur opstijven
- Haal de panna cotta uit de koelkast en schep de stoofperensaus (zie de link onder tips voor de stoofperensaus) erover
- Ga je voor de rood fruit versie, volg dan de volgende stappen. Je kan hiervoor al het diepvriesfruit kiezen in de variant die jij lekker vindt
- Doe het fruit in een pannetje en zet op het vuur. Laat het fruit smelten/zacht worden. Haal daarna de pan van het vuur
- Doe 2 blaadje gelatine in koud water om zacht te worden. Haal de gelatine uit het water, knijp ze uit en voeg ze toe aan het rode fruit.
- Haal de panna cotta uit de koelkast, schenk/schep het rode fruit over de panna cotta heen en zet vervolgens weer afgedekt terug in de koelkast om verder te laten opstijven.
Tips
Vegetarisch: vervang de gelatine in de panna cotta door 20 gram xanthaangom. In het rood fruit voor 10 gram xantaangom. Voor je dit bij de room gooit. Haal een paar lepels room uit de pan en meng dit met de xantaangom om klontjes te voorkomen. Het heeft de structuur van maizena.
Lactosevrij: vervang de room door lactosevrije room van bijvoorbeeld MinusL of door plantaardige room van Alpro
Veganistisch: zie vegetarisch en lactosevrij.