Ideaal toetje voor de kerst! Maar mag ook voor alle andere dagen. Lekker romig! Ook mogelijk met rood fruit! Glutenvrij | Lactosevrij | Vegetarisch | Veganistisch
Bereidingstijd15min
wachten1uur
Totale tijd1uur15min
Gang: Dessert
Keuken: Italian
Hoeveelheid 3personen
Ingredienten
500milliliterslagroom
200gramrood fruitdiepvries
50gramsuiker
4blaadjesgelatine2 extra voor de rood fruit versie
1vanillestokjeof 1 tl vanille extract
Bereidingswijze
Doe de slagroom in een pannetje
Snijd de vanillestokjes door het midden en schraap het vanille merg uit de vanillestokjes en voeg toe aan de slagroom. Doe ook de vanillestokjes in de slagroom. Gebruik je liever vanille extract, voeg dan de vanille extract toe aan de slagroom
Breng de slagroom bijna aan de kook en laat 15 minuten op laag vuur staan
Week de gelatine circa 5 minuten in koud water tot deze zacht wordt
Haal de vanillestokjes uit de room en voeg de suiker toe. Roer tot de suikerkristallen zijn opgelost en haal vervolgens het pannetje van het vuur
Haal de gelatine uit het water en knijp het uit. Voeg vervolgens de gelatine toe aan het roommengsel en roer tot de gelatine is opgelost.
Doe de panna cotta in 3 glazen en dek de glazen vervolgens af met vershoudfolie. Zet de glazen in de koelkast en laat minimaal een uur opstijven
Haal de panna cotta uit de koelkast en schep de stoofperensaus (zie de link onder tips voor de stoofperensaus) erover
Ga je voor de rood fruit versie, volg dan de volgende stappen. Je kan hiervoor al het diepvriesfruit kiezen in de variant die jij lekker vindt
Doe het fruit in een pannetje en zet op het vuur. Laat het fruit smelten/zacht worden. Haal daarna de pan van het vuur
Doe 2 blaadje gelatine in koud water om zacht te worden. Haal de gelatine uit het water, knijp ze uit en voeg ze toe aan het rode fruit.
Haal de panna cotta uit de koelkast, schenk/schep het rode fruit over de panna cotta heen en zet vervolgens weer afgedekt terug in de koelkast om verder te laten opstijven.
Tips
Vegetarisch: vervang de gelatine in de panna cotta door 20 gram xanthaangom. In het rood fruit voor 10 gram xantaangom. Voor je dit bij de room gooit. Haal een paar lepels room uit de pan en meng dit met de xantaangom om klontjes te voorkomen. Het heeft de structuur van maizena.Lactosevrij: vervang de room door lactosevrije room van bijvoorbeeld MinusL of door plantaardige room van AlproVeganistisch: zie vegetarisch en lactosevrij.