Bitterballen van bospaddenstoelen

Bitterballen van bospaddenstoelen, heerlijk als snack voor in het weekend
Glutenvrij | Lactosevrij | Vegetarisch | Veganistisch
Bereidingstijd20 min
Kooktijd10 min
wachten1 uur
Totale tijd1 uur 30 min
Gang: Snack
Hoeveelheid 16 stuks

Ingredienten

  • 300 milliliter warm water
  • 200 gram bospaddenstoelen
  • 200 gram paneermeel
  • 150 gram bloem
  • 50 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel verse peterselie
  • 1 blokje bospaddenstoelen bouillon
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 1 theelepel zout & peper
  • 1 ui

Benodigdheden

  • frituurpan of gewone pan
  • vershoudfolie

Bereidingswijze

  • Snijd de paddenstoelen en de ui fijn en bak ze met de boter in een pan tot de paddenstoelen en de ui lichtbruin zijn
    Bospaddenstoelen
  • Voeg vervolgens 50 gram bloem bij de paddenstoelen en meng het tot er een soort van bol deeg ontstaat
  • Meng het warme water met het bouillon blokje, de zout en de peper tot het blokje is opgelost. Voeg de bouillon bij het paddenstoelenmengsel en roer tot er ragout ontstaat
  • Doe de ragout in een bakje en dek af met vershoudfolie. Zet de ragout minstens een uur in de koelkast
    Bospaddenstoelen ragout
  • Zet drie schaaltjes klaar met in een de losgeklopte eieren, een met 100 gram bloem en een met 200 gram paneermeel
  • Verwarm de frituurpan met de zonnebloemolie of doe de olie in een gewone pan tot 180 graden
  • Haal de ragout uit de koelkast en schep bolletjes ter grote van een walnoot en rol ze tot een mooi balletje. Haal het balletje vervolgens eerst door de bloem, vervolgens het ei en vervolgens de paneermeel. Herhaal daarna nogmaals de ei en het paneermeel zodat er twee lagen paneermeel ontstaan. Het dikke laagje verkleint de kans dat de bitterbal gaat scheuren in de pan
    Bospaddenstoel bitterbal
  • Doe de bitterballen in de frituurpan en bak ze in circa 5 minuten goudbruin.
    Bospaddenstoel bitterbal
  • Laat de bitterballen uitlekken op een keukenpapiertje. Lekker met een beetje mosterd! 
    Bospaddenstoel bitterbal

Tips

Glutenvrij: vervang de paneermeel door 4 glutenvrije boterhammen te roosteren in de broodrooster en vervolgens in een keukenmachine tot een fijn poeder te malen en de bloem voor boekweitmeel
Lactosevrij: vervang de roomboter door plantaardige boter
Glutenvrij/lactosevrij: LET OP! De meeste bouillonblokjes zijn niet gluten en lactosevrij. Gebruik hiervoor de bouillonbasis van A.Vogel o.a. te koop bij Holland and Barrett
Veganistisch: vervang de eieren voor het sap van kikkererwten. Neem hiervoor een blikje kikkererwten van 200 gram en schenk het sap in een bakje. Volg verder het recept

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




DutchEnglishFrenchSpanish