Bitterballen van bospaddenstoelen, heerlijk als snack voor in het weekendGlutenvrij | Lactosevrij | Vegetarisch | Veganistisch
Bereidingstijd20min
Kooktijd10min
wachten1uur
Totale tijd1uur30min
Gang: Snack
Hoeveelheid 16stuks
Ingredienten
300milliliterwarm water
200grambospaddenstoelen
200grampaneermeel
150grambloem
50gramroomboter
2eieren
1eetlepelverse peterselie
1blokjebospaddenstoelen bouillon
1literzonnebloemolie
1theelepelzout & peper
1ui
Benodigdheden
frituurpanof gewone pan
vershoudfolie
Bereidingswijze
Snijd de paddenstoelen en de ui fijn en bak ze met de boter in een pan tot de paddenstoelen en de ui lichtbruin zijn
Voeg vervolgens 50 gram bloem bij de paddenstoelen en meng het tot er een soort van bol deeg ontstaat
Meng het warme water met het bouillon blokje, de zout en de peper tot het blokje is opgelost. Voeg de bouillon bij het paddenstoelenmengsel en roer tot er ragout ontstaat
Doe de ragout in een bakje en dek af met vershoudfolie. Zet de ragout minstens een uur in de koelkast
Zet drie schaaltjes klaar met in een de losgeklopte eieren, een met 100 gram bloem en een met 200 gram paneermeel
Verwarm de frituurpan met de zonnebloemolie of doe de olie in een gewone pan tot 180 graden
Haal de ragout uit de koelkast en schep bolletjes ter grote van een walnoot en rol ze tot een mooi balletje. Haal het balletje vervolgens eerst door de bloem, vervolgens het ei en vervolgens de paneermeel. Herhaal daarna nogmaals de ei en het paneermeel zodat er twee lagen paneermeel ontstaan. Het dikke laagje verkleint de kans dat de bitterbal gaat scheuren in de pan
Doe de bitterballen in de frituurpan en bak ze in circa 5 minuten goudbruin.
Laat de bitterballen uitlekken op een keukenpapiertje. Lekker met een beetje mosterd!
Tips
Glutenvrij: vervang de paneermeel door 4 glutenvrije boterhammen te roosteren in de broodrooster en vervolgens in een keukenmachine tot een fijn poeder te malen en de bloem voor boekweitmeelLactosevrij: vervang de roomboter door plantaardige boterGlutenvrij/lactosevrij: LET OP! De meeste bouillonblokjes zijn niet gluten en lactosevrij. Gebruik hiervoor de bouillonbasis van A.Vogel o.a. te koop bij Holland and BarrettVeganistisch: vervang de eieren voor het sap van kikkererwten. Neem hiervoor een blikje kikkererwten van 200 gram en schenk het sap in een bakje. Volg verder het recept