Lavacake / chocolade soufflé
Chocolade cake met zachte vullingGlutenvrij | Lactosevrij | Vegetarisch | Veganistisch
Hoeveelheid 4 personen
Ingredienten
- 200 gram boter extra om in te vetten
- 200 gram pure chocolade 70% cacao
- 60 gram bloem extra om te bestuiven
- 50 gram suiker
- 4 eieren
Benodigdheden
- soufflé bakjes, cakevorm of koffie kopjes
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200 graden,. Vet de vormpjes (of koffie kopjes) in met boter en bestuif ze daarna bloem
- Breek of hak de chocolade in kleine stukken en doe ze samen met de boter in een pan. Zet de pan op een laag vuurtje en laat de chocolade en de boter smelten. Let op dat het niet gaat koken
- Klop de eieren in een kom luchtig en tot het is verdubbeld in massa. Voeg vervolgens beetje bij beetje de suiker toe en blijf kloppen tot de suiker goed is opgenomen
- Spatel vervolgens voorzichtig de bloem door het eimengsel. Spatel daarna beetje bij beetje de chocolade er doorheen tot alles een geheel is
- Verdeel het beslag over de bakjes en plaats ze in het midden van de oven. Bak de cakejes af in circa 8-10 minuten. 8 minuten voor een kleiner bakje, 10 minuten voor een groter bakje. Als ze uit de oven komen zet dan een bordje op het vormpje en keer daarna om zodat het cakeje uit het vormpje komt. Smullen!
Tips
Lekker met vanille ijs, vla of saus.
Glutenvrij: vervang de bloem door glutenvrije meel
Lactosevrij: vervang de boter door plantaardige boter
Veganistisch: zie lactosevrij en vervang de eieren door het sap van kikkererwten. Neem hiervoor een blik van 350 gram kikkererwten. Schenk het sap daarvan in een kom en klop het sap tot het een dikke schuim is.